SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΙΦΝΟ

Η νήσος Σίφνος

Κ

άπου στο Αιγαίο Πέλαγος, στη φυσική αγκαλιά που σχηματίζουν οι Κυκλάδες, όπως ονομάζεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που κυκλώνει τη Δήλο, θα βρει κανείς τη Σίφνο. Η Σίφνος βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και αναγνωρίζεται ως ένα κυκλαδονήσι μοναδικής ομορφιάς, ένας τόπος καλλιτεχνικά ανήσυχος, ο οποίος εναρμονίζει την παράδοση με την σύγχρονη τέχνη, συστήνοντας έτσι τη δική του κουλτούρα στη λαογραφία και την αρχιτεκτονική. Το 2016 το National Geographic κατατάσσει τη Σίφνο στην 9η θέση παγκοσμίως, στην κατηγορία «Νησιά Κάτω από τον Ήλιο», αναφέροντας το εξής:

«Είναι κουκίδες στον ωκεανό, που δύσκολα διακρίνονται στον χάρτη. Αν όμως βρεθείτε εκεί, θα νιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στη Γη». Η έκταση του νησιού είναι περί τα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με γεωγραφικό μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα και έχει μόνιμο πληθυσμό 3.000 κατοίκους.

Δ

ύο από τα πιο ιστορικά μνημεία του νησιού είναι η μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και ο οικισμός του Κάστρου, αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχος το οποίο χρονολογείται τον 12ο αιώνα π Χ.

Θα βρείτε την Ακρόπολη στον δρόμο προς το Βαθύ, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα όπου είναι κτισμένη και η ομώνυμη εκκλησία το 1701. Ο οικισμός του Κάστρου προστατεύεται από την UNESCO και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς.

Διάσημη από αρχαιοτάτων χρόνων η νήσος, γνώρισε την άνθηση των γραμμάτων όπως την ποίηση, πεζογραφία και των τεχνών όπως η αγγειοπλαστική και η γαστρονομία, διατηρώντας πάντα έναν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι παραλίες της Σίφνου

Ο

ι παραλίες της Σίφνου υπόσχονται να σας μαγνητίσουν με τα γαλαζοπράσινα, σμαραγδένια χρώματα και τα κρυστάλλινα νερά τους, ενώ κάθε παραλία ξεχωριστά είναι αρκετή για να σας γοητεύσει με τη μοναδικότητά της και την φυσική κυκλαδίτικη ομορφιά της.

Αμμώδεις παραλίες

Αναζητώντας αμμώδεις παραλίες, θα βρεθείτε σίγουρα στην παραλία «Βαθύ», η οποία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και είναι ίσως η ομορφότερη αμμώδης παραλία της Σίφνου.

Ανακαλύψτε τον Φάρο (το Γλυφό και τη Φασολού), στην ανατολική πλευρά του νησιού, δύο μικρές, αμμώδεις παραλίες, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, μπορείτε ωστόσο να απολαύσετε τη φυσική σκίαση και τη δροσιά που σας προσφέρουν τα αλμυρίκια κατά μήκος της παραλίας.

στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Εκεί θα απολαύσετε το πιο ρομαντικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

DJI_0249
DJI_0149

Α

φήστε τα βράχια να σας αγκαλιάσουν και να σας ζεστάνουν. Επισκεφτείτε τις βραχώδεις παραλίες του νησιού, αναζωογονηθείτε από τον δυναμισμό ενός άγριου αλλά γαλήνιου ταυτόχρονα τοπίου.

Στη μοναδική ομορφιά της Πουλάτης, οδηγείστε από ένα μονοπάτι που ξεκινάει από την ομώνυμη εκκλησία της «Παναγίας της Πουλάτης», στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Η πιο ξακουστή τοποθεσία του νησιού, η Χρυσοπηγή (οι Σαούρες, το Αποκοφτό και ο θεοσμίλευτος βράχος της Χρυσοπηγής), σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αμμουδιά, βότσαλα και βράχια: το «Αποκοφτό», μια μεγάλη αμμώδης παραλία, τις «Σαούρες» μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα, και τα βράχια της Χρυσοπηγής, όλα αυτά πολύ κοντά μεταξύ τους με τα πόδια από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής.

Μη χάσετε το απόλυτο γαλάζιο που προσφέρει μια βουτιά από τα βράχια δίπλα στο μοναστήρι του Σταυρού. Απομακρυνθείτε από τα κοινά και απολαύστε την ηρεμία και τη γαλήνη που θα σας προσφέρουν τα Βρουλίδια, μια πανέμορφη παραλία σε σχήμα λίμνης.

Να φοράτε πάντα το αντηλιακό σας!

Θρησκευτική Παρουσία

Π

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, μπορεί κανείς να αριθμήσει 235 εκκλησίες και μοναστήρια. Οι Σιφνιοί, όπως και πολλοί άλλοι Κυκλαδίτες που τα παλιά χρόνια βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε απειλές και κινδύνους, στράφηκαν στα Θεία και ζήτησαν βοήθεια και προστασία. Ρωτώντας κανείς τους ηλικιωμένους ντόπιους του νησιού εύκολα θα διαπιστώσει ότι θεωρούν πως έχουν βοηθηθεί και υποστηριχθεί από την Παναγιά της Χρυσοπηγής. Η Παναγιά η Χρυσοπηγή σήμερα είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία του νησιού, καθώς η εκκλησία βρίσκεται πάνω σε μια χερσόνησο, περιτριγυρισμένη από απόκρημνα γυαλιστερά βράχια, που στις άκρες τους συναντούν τα καταγάλανα νερά. Η ιστορία την εκκλησίας σύμφωνα με την παράδοση λέει πως όταν όλοι οι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στον βράχο της Χρυσοπηγής, τότε τα βράχια κόπηκαν στα δύο και το νερό της θάλασσας γέμισε το κενό μετατρέποντας τη χερσόνησο σε νησάκι. Το ρήγμα αυτό σήμερα διασχίζει κανείς πάνω από ένα γεφύρι προκειμένου να φτάσει στον ναό.

Ανά τα χρόνια η βαθιά θρησκευτική πεποίθηση εκφραζόταν μέσα από τα πανηγύρια. Μοναδικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις αυτές, πραγματοποιούνται στα μοναστήρια του νησιού με εορτασμό την ημέρα του Αγίου. Μετά τη λειτουργία, οι πανηγυράδες (οι οικογένειες δηλαδή που κρατούν την εικόνα του αγίου στο σπίτι τους), προσφέρουν άφθονο κρασί και φαγητό σε όλους στην Τράπεζα της μονής, με παραδοσιακή μουσική και ύμνους προς τον Θεό. Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι της «Παναγιάς του Βουνού» στις 24 Μαρτίου, του «Προφήτη Ηλία του Ψηλού» στις 19 Ιουλίου, του «Ταξιάρχη» στις 5 Σεπτεμβρίου και της «Αναλήψεως», στη Χρυσοπηγή.

Γαστρονομία

Γ

αστρονομικά η Σίφνος κρατάει τον πήχη της γεύσης αλλά και την ποιότητα των υλικών ψηλά. Το νησί από το οποίο κατάγεται ο κορυφαίος Έλληνας σεφ του 20ου αιώνα, Νικόλαος Τσελεμεντές, ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκος, αρκεί να είναι κανείς έτοιμος για γευστικές προκλήσεις. Αναζητήστε μεταξύ όμορφων παραδοσιακών μεζεδοπωλείων (Άμπελος, Δρακάκης, Μωσαϊκό), ιταλικών εστιατορίων (Mamma Mia, Kamaron), εστιατορίων μεσογειακών γεύσεων (Cayenne, Αγιανέμη, Omega3), και ψαροταβερνών (Αργύρης, Λιμανάκι, Χερρόνησος).

Ως αποκορύφωση των γεύσεων και των αισθήσεων, η Σίφνος από το 2006 υποδέχεται τον Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές». Στο φεστιβάλ οι καλεσμένοι από τα γύρω κυκλαδονήσια μαγειρεύουν τις δημοφιλέστερες τοπικές συνταγές τους, στρώνουν το τραπέζι και κερνούν τοπικά εδέσματα σε όλους τους επισκέπτες.

Ως αποκορύφωση των γεύσεων και των αισθήσεων η Σίφνος από το 2006, υποδέχεται τον Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές» . Στο Ως αποκορύφωση των γεύσεων και των αισθήσεων, η Σίφνος από το 2006 υποδέχεται τον Σεπτέμβριο, το Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές». Στο φεστιβάλ οι καλεσμένοι από τα γύρω κυκλαδονήσια μαγειρεύουν τις δημοφιλέστερες τοπικές συνταγές τους, στρώνουν το τραπέζι και κερνούν τοπικά εδέσματα σε όλους τους επισκέπτες.

Η θρησκευτική παρουσία είναι έντονη, αφού το νησί μετρά 235 εκκλησίες και μοναστήρια τηρώντας από παλιά τα μοναδικά πανηγύρια και άλλους θρησκευτικούς εορτασμούς.

?????????

Αγγειοπλαστική

Γ

Σίφνος αρχίζει να δραστηριοποιείται εμπορικά και οικονομικά τον 19ο αιώνα, οπότε και ανθίζει η αγγειοπλαστική. Καθότι το έδαφος της Σίφνου είναι εμπλουτισμένο με άργιλο, μια εξαιρετικά καλή πρώτη ύλη, τα κεραμικά ευνόησαν την ισχυρή ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης, με δημιουργήματα όπως σκεύη για την κουζίνα, διακοσμητικά, τους περίφημους φλάρους (κεραμικό φινίρισμα για τις καπνοδόχους των σπιτιών) μέχρι και σωληνώσεις που χρησιμοποιούνταν είτε στο σύστημα ύδρευσης του νησιού είτε για τη δρομολόγηση του νερού της βροχής σε δεξαμενές με σκοπό την φύλαξή του.

Παράλληλα λόγω αφθονίας μεταλλευμάτων (χρυσό, άργυρο) που υπήρχε στα μεταλλεία της Σίφνου, οι Σιφνιοί ανέπτυξαν από τα αρχαία χρόνια την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, επιδεικνύοντας κι εδώ θαυμαστά αποτελέσματα, κατασκευάζοντας έργα παγκόσμιας φήμης όπως «Ο Θησαυρός των Σιφνίων», ένα κτήριο στους Δελφούς, εξαίρετο δείγμα αρχαϊκής τέχνης με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο.

Η κεραμική τέχνη αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από γενιά σε γενιά μέσα από οικογενειακά αγγειοπλαστεία συνεχίζοντας την τεχνογνωσία και το μεράκι των παλαιότερων κεραμιστών.

Θα λατρέψετε τη δουλειά της Julie Tzanni, μιας σύγχρονης κεραμίστριας, η οποία δημιουργεί μοναδικά κεραμικά είδη, που όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια, αποτυπώνουν τη σαφήνεια του ουρανού, τη λάμψη της θάλασσας, τους ασβεστωμένους τοίχους των χωριών και το μοναδικό μεσογειακό φως του νησιού.

Αναζητώντας κανείς την παραδοσιακή και διαχρονική αγγειοπλαστική του νησιού, θα ενθουσιαστεί γνωρίζοντας την τέχνη της οικογένειας των Ατσόνιων, έμπειρων τεχνιτών που δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα μέσα από ένα κομμάτι πηλού. Θα βρείτε το εργαστήριό τους στην παραλία «Βαθύ», με μια επίσκεψη στην άκρη της θάλασσας που θα σας μείνει αξέχαστη.

The art of knitted handmade bags

Γn original tagari bag making

Get to know the folklore art of the islanders through the traditional weaving of tagari bags; feel the texture of the fabrics and have a closer look at the knitting patterns at Miss Maria’s studio. Maria Comi is a warmhearted personality and she is fantastic in making people feel at home at her studio.

You will find her at the heart of Apollonia, on the main pedestrian road, on the upper floor of Clolores, follow the stairs, where she sits by her weaving loom creating invaluable artefacts. The tagari bags that she makes have a long history on the island. The locals have always been using -and still do- beautiful fabrics either with folklore motives and patterns or with modern aesthetics.

Don’t miss the opportunity to visit her studio and maybe get your Sifnian Dorvas bag that perfectly matches your personal style!

DSC00834
to-topto-top