SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗ ΣΙΦΝΟ

Η Νήσος Σίφνος

Κάπου στο Αιγαίο Πέλαγος, στη φυσική αγκαλιά που σχηματίζουν οι Κυκλάδες, όπως ονομάζεται το νησιωτικό σύμπλεγμα που κυκλώνει τη Δήλο, θα βρει κανείς τη Σίφνο. Η Σίφνος βρίσκεται μεταξύ Σερίφου και Κιμώλου και θεωρείται ως ένα κυκλαδονήσι μοναδικής ομορφιάς, ένας τόπος καλλιτεχνικά ανήσυχος, ο οποίος εναρμονίζει την παράδοση με την σύγχρονη τέχνη, δημιουργώντας έτσι τη δική του κουλτούρα στη λαογραφία και την αρχιτεκτονική.

Το 2016 το National Geographic κατατάσσει τη Σίφνο στην 9η θέση παγκοσμίως, στην κατηγορία «Νησιά Κάτω από τον Ήλιο», παραθέτοντας το εξής: «Είναι κουκίδες στον ωκεανό, που δύσκολα διακρίνονται στον χάρτη. Αν όμως βρεθείτε εκεί, θα νιώσετε ότι δεν υπάρχει άλλο τέτοιο μέρος στη Γη». Η έκταση του νησιού είναι περί τα 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με γεωγραφικό μήκος 15 χιλιόμετρα και πλάτος 7,5 χιλιόμετρα και έχει μόνιμο πληθυσμό 3.000 κατοίκους.

Δύο φημισμένα μνημεία του νησιού είναι η μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα και ο οικισμός του Κάστρου, αρχαία πρωτεύουσα της Σίφνου.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα μεγάλο μέρος του μυκηναϊκού τείχους το οποίο χρονολογείται στον 12ο αιώνα π. Χ. Θα βρείτε την Ακρόπολη στον δρόμο προς το Βαθύ, στο λόφο του Αγίου Ανδρέα όπου χτίστηκε και η ομώνυμη εκκλησία το 1701. Ο οικισμός του Κάστρου έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και βρίσκεται υπό την αιγίδα της.

Διάσημη από αρχαιοτάτων χρόνων η νήσος, γνώρισε την άνθηση των γραμμάτων όπως την ποίηση και την πεζογραφία καθώς και των τεχνών όπως η αγγειοπλαστική και η γαστρονομία, διατηρώντας πάντα έναν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα.

Οι Παραλίες της Σίφνου

Οι παραλίες της Σίφνου υπόσχονται να σας μαγνητίσουν με τα γαλαζοπράσινα, σμαραγδένια χρώματα και τα κρυστάλλινα νερά τους, ενώ κάθε παραλία ξεχωριστά είναι αντιπροσωπευτική για την μοναδικότητά και την φυσική κυκλαδίτικη ομορφιά της.

Αμμώδεις παραλίες

Αναζητώντας αμμώδεις παραλίες, θα βρεθείτε σίγουρα στην παραλία «Βαθύ», η οποία βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού και είναι ίσως η ομορφότερη αμμώδης παραλία της Σίφνου.

Ανακαλύψτε στον Φάρο (το Γλυφό και τη Φασολού), στην ανατολική πλευρά του νησιού, δύο μικρές, αμμώδεις παραλίες, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, μπορείτε ωστόσο να απολαύσετε τη φυσική σκίαση και τη δροσιά που σας προσφέρουν τα αλμυρίκια κατά μήκος της παραλίας.

Μη διστάσετε να κολυμπήσετε στις Καμάρες. Εκεί θα συναντήσετε μία απέραντη αμμουδιά, στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου βρίσκεται το λιμάνι. Εκεί θα απολαύσετε το πιο ρομαντικό κυκλαδίτικο ηλιοβασίλεμα.

Αφήστε τα βράχια να σας υποδεχθούν και να σας ζεστάνουν. Επισκεφτείτε τις βραχώδεις παραλίες του νησιού, αναζωογονηθείτε από τον δυναμισμό ενός άγριου αλλά γαλήνιου ταυτόχρονα τοπίου.

Στη μοναδική ομορφιά της Πουλάτης, οδηγείστε από ένα μονοπάτι που ξεκινάει από την ομώνυμη εκκλησία της «Παναγίας της Πουλάτης», στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Η πιο ξακουστή τοποθεσία του νησιού, η Χρυσοπηγή (οι Σαούρες, το Αποκοφτό και ο θεοσμίλευτος βράχος της Χρυσοπηγής), σας δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε αμμουδιά, βότσαλα και βράχια: το «Αποκοφτό», μια μεγάλη αμμώδης παραλία, τις «Σαούρες» μια πανέμορφη παραλία με βότσαλα, και τα βράχια της Χρυσοπηγής, όλα αυτά πολύ κοντά μεταξύ τους με τα πόδια από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής.

Μη χάσετε το απόλυτο γαλάζιο που προσφέρει μια βουτιά από τα βράχια δίπλα στο μοναστήρι του Σταυρού. Απομακρυνθείτε από τα κοσμικά και απολαύστε την ηρεμία και τη γαλήνη που θα σας προσφέρουν τα Βρουλίδια, μια πανέμορφη παραλία σε σχήμα λίμνης.

Να φοράτε πάντα το αντηλιακό σας!

Luxury Properties in Sifnos Island

Θρησκευτική Παρουσία

Παρά το μικρό μέγεθος του νησιού, μπορεί κανείς να αριθμήσει 235 εκκλησίες και μοναστήρια. Οι Σιφνιοί, όπως και πολλοί άλλοι Κυκλαδίτες που τα παλιά χρόνια βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε απειλές και κινδύνους, στράφηκαν στα Θεία και ζήτησαν βοήθεια και προστασία. Ρωτώντας κανείς τους ηλικιωμένους ντόπιους του νησιού εύκολα θα διαπιστώσει ότι θεωρούν πως έχουν βοηθηθεί και υποστηριχθεί από την Παναγιά της Χρυσοπηγής. Η Παναγιά η Χρυσοπηγή σήμερα είναι μία από τις πλέον χαρακτηριστικές τοποθεσίες του νησιού, καθώς η εκκλησία βρίσκεται πάνω σε μια χερσόνησο, περιτριγυρισμένη από απόκρημνα γυαλιστερά βράχια, που η βάση τους κρύβεται στα καταγάλανα νερά. Η ιστορία την εκκλησίας, σύμφωνα με την παράδοση, λέει πως όταν όλοι οι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στον βράχο της Χρυσοπηγής, τότε τα βράχια κόπηκαν στα δύο και το νερό της θάλασσας γέμισε το κενό μετατρέποντας τη χερσόνησο σε νησάκι. Το ρήγμα αυτό σήμερα διασχίζει κανείς πάνω από ένα γεφύρι προκειμένου να φτάσει στον ναό.

Ανά τα χρόνια η βαθιά θρησκευτική πεποίθηση εκφραζόταν με εορτασμό την ημέρα του Αγίου συνοδευόμενη από το πανηγύρι. Μετά τη λειτουργία, οι πανηγυράδες (οι οικογένειες δηλαδή που κρατούν την εικόνα του αγίου στο σπίτι τους), προσέφεραν άφθονο κρασί και φαγητό σε όλους στην Τράπεζα της μονής, με παραδοσιακή μουσική και ύμνους προς τον Θεό. Τα σημαντικότερα πανηγύρια είναι της «Παναγιάς του Βουνού» στις 24 Μαρτίου, του «Προφήτη Ηλία του Ψηλού» στις 19 Ιουλίου, του «Ταξιάρχη» στις 5 Σεπτεμβρίου και της «Αναλήψεως», στη Χρυσοπηγή - κινητή εορτή.

Γαστρονομία

Από γαστρονομική άποψη, η Σίφνος έχει σαφώς το προβάδισμα από πλευράς γεύσης αλλά και ποιότητα υλικών. Το νησί από το οποίο κατάγεται ο κορυφαίος Έλληνας σεφ του 20ου αιώνα, Νικόλαος Τσελεμεντές, μπορεί να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, αρκεί να είναι κανείς έτοιμος για γευστικές προκλήσεις. Στη γευτική σας περιπλάνηση θα άξιζε να σταθείτε σε κάποιο από τα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία όπως η Άμπελος με ζωντανή μουσική, ο Δρακάκης, το Μωσαϊκό), ή τα ιταλικά εστιατόρια (Mamma Mia, Don Carlos), εστιαtόρια μεσογειακών γεύσεων (Cantina, Cayenne, Αγιανέμη) ή τις ψαροταβέρνες όπως (Omega3, Αργύρης, Λιμανάκι, Χερρόνησος).

Από τα διασημότερα πιάτα το νησιού είναι η ρεβυθάδα και το μαστέλο (κατσικάκι και πατάτες μέσα σε πήλινη γάστρα) που μπαίνουν στον ξυλόφουρνο και σιγοψήνονται για περισσότερες από 12 ώρες. Παράγονται επίσης αρκετά τυροκομικά προϊόντα, όπως η ξυνομυζήθρα που έχει κρεμώδη υφή, ή η γυλωμένη μανούρα, ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα του νησιού με πικάντικη γεύση και επικάλυψη με μούστο από σταφύλι. Στους παραδοσιακούς φούρνους του νησιού αξίζει να δοκιμάσετε τα φημισμένα αμυγδαλωτά, τα κουλούρια με γλυκάνισο και τη σιφνέικη μελόπιτα. Τέλος η κάπαρη και η διαδεδομένη καπαροσαλάτα, συγκαταλέγονται κι αυτά στους γευστικούς θησαυρούς του νησιού!

Αποκορύφωμα της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού αποτελεί το Φεστιβάλ κυκλαδίτικης γαστρονομίας, «Νικόλαος Τσελεμεντές» που πραγματοποιείται στο νησί κάθε Σεπτέμβριο, από το 2006. Στο φεστιβάλ οι συμμετέχοντες από τα γύρω κυκλαδονήσια μαγειρεύουν τις δημοφιλέστερες τοπικές συνταγές τους, στρώνουν το τραπέζι και κερνούν τοπικά εδέσματα σε όλους τους επισκέπτες.

Η θρησκευτική παρουσία είναι έντονη στη Σίφνο, αφού το νησί μετρά 235 εκκλησίες και μοναστήρια και τηρεί όπως παλιά τα μοναδικά πανηγύρια και άλλους θρησκευτικούς εορτασμούς που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη Σιφνέικη θρησκευτική παράδοση.

Αγγειοπλαστική

Η Σίφνος αρχίζει να δραστηριοποιείται εμπορικά και οικονομικά τον 19ο αιώνα, οπότε και ανθίζει η αγγειοπλαστική. Καθότι το έδαφος της Σίφνου είναι εμπλουτισμένο με άργιλο, μια εξαιρετικά καλή πρώτη ύλη, η αγγειοπλαστική ευνόησε την ανάπτυξη της κεραμικής τέχνης, με δημιουργήματα όπως σκεύη για την κουζίνα, διακοσμητικά, τους περίφημους φλάρους (κεραμικό φινίρισμα για τις καπνοδόχους των σπιτιών) μέχρι και σωληνώσεις που χρησιμοποιούνταν είτε στο σύστημα ύδρευσης του νησιού είτε για τη δρομολόγηση του νερού της βροχής σε δεξαμενές με σκοπό την φύλαξή του.

Παράλληλα λόγω αφθονίας μεταλλευμάτων (χρυσό, άργυρο) στα μεταλλεία της Σίφνου, οι Σιφνιοί ανέπτυξαν από τα αρχαία χρόνια την τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, επιδεικνύοντας κι εδώ θαυμαστά αποτελέσματα, κατασκευάζοντας έργα παγκόσμιας φήμης όπως «Ο Θησαυρός των Σιφνίων», ναός στους Δελφούς, εξαίρετο δείγμα αρχαϊκής τέχνης με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο.

Η κεραμική τέχνη αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από γενιά σε γενιά μέσα από οικογενειακά εργαστήρια αγγειοπλαστικής συνεχίζοντας την τεχνογνωσία και το μεράκι των παλαιότερων κεραμιστών.

Θα εντυπωσιαστείτε από τη δουλειά της Julie Tzanni, μιας σύγχρονης κεραμίστριας, η οποία δημιουργεί μοναδικά κεραμικά σκεύη, που όπως μας εκμυστηρεύεται η ίδια, αποτυπώνουν τη σαφήνεια του ουρανού, τη λάμψη της θάλασσας, τους ασβεστωμένους τοίχους των χωριών και το μοναδικό μεσογειακό φως του νησιού.

Αναζητώντας κανείς την παραδοσιακή και διαχρονική αγγειοπλαστική του νησιού, θα ενθουσιαστεί γνωρίζοντας την τέχνη της οικογένειας των Ατσόνιων, έμπειρων τεχνιτών που δημιουργούν πραγματικά κομψοτεχνήματα μέσα από ένα κομμάτι πηλού. Θα βρείτε το εργαστήριό τους στην παραλία «Βαθύ», με μια επίσκεψη στην άκρη της θάλασσας που θα σας μείνει αξέχαστη.

Λαογραφία & ύφανση

Η παράδοση της υφαντουργίας, η τέχνη των ντορβάδων
Γνωρίστε την παράδοση μέσα από το μεράκι, τις βελονιές και τα υφάσματα της κυρίας Μαρίας. Η Μαρία Κόμη θα σας μαγνητίσει με την καλοσύνη, την αυθεντικότητα, το παραδοσιακό εργαστήριο και τις μοναδικές σιφνέικες δημιουργίες της.

Στο Στενό της Απολλωνίας στο κέντρο της Σίφνου, η κυρία Μαρία κάθεται στον αργαλειό της και δημιουργεί για εμάς κάτι ανεκτίμητο, τους χειροποίητους σάκους που χρησιμοποιούσαν οι Σιφνιοί εδώ και δεκάδες χρόνια. Σε υπέροχα υφάσματα, πιο παραδοσιακό ή πιο μοντέρνο, όποιο στυλ και αν επιλέξετε η Planing Seagull σας προτείνει ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το μικρό εργαστήρι και να αποκτήσετε ένα ντορβά με υψηλή αισθητική, απλότητα, και χρηστικότητα.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το studio της και ίσως να αγοράσετε έναν σιφνέικο ντορβά που θα ταιριάξει απόλυτα με το προσωπικό σας στυλ!

to-topto-top